Naast dat een tuin erg mooi is en zorgt voor leven rondom het huis, draagt een tuin bij aan een beter milieu. Niet alleen voor de productie van zuurstof, maar ook voor de biodiversiteit. Daarnaast is tuinieren stress verminderd en zorgt tevens voor een lagere bloeddruk. Kortom, een tuin is gezond voor alles wat op aarde leeft. En hoe mooi zou het zijn dat de kleinkinderen van onze kleinkinderen daar ook nog van kunnen genieten?
Een beter milieu begint in je eigen tuin!
Duurzaam tuinieren hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Sterker nog, door zorgvuldig om te gaan met materialen en zoveel mogelijk te recyclen, ben je zelfs (op lange termijn) voordeliger uit! Gebruik altijd materialen die een lange levensduur hebben, die te recyclen zijn en zo min mogelijk milieuverontreinigend zijn. Enkele tips voor duurzaam tuinieren zijn:
- Hergebruik van planten: wanneer men een nieuwe tuin gaat aanleggen, wordt vaak de gehele tuin geruimd. Zonde! Een tuin die wordt gerenoveerd bestaat in de meeste gevallen vaak vele jaren en de kans is groot dat er mooie (solitaire) planten instaan. Deze kunnen prima worden hergebruikt en dit scheelt je dan al gauw enkele honderden euro’s!
- Keuze in hout: wanneer je een nieuwe vlonder, pergola, schutting of tuinhuis zet, controleer of het hout FSC gecertificeerd is. Indien het bestaande hout nog goed is, kun je het ook hergebruiken.
- Restanten hout: hout wat over is, is perfect te gebruiken om een insectentoren van te maken. Dit trekt bijen, hommels en vlinders aan.
- Bloeiende planten: om de insecten, en dan met name de bijen te helpen (in verband met de bijensterfte), is het verstandig om veel bloeiende planten in de tuin te zetten die veel nectar produceren. Hier zijn bijen en hommels gek op! Met name vaste planten zijn erg geschikt. Deze vaste planten kun je voordelig online bestellen bij Plant & Grow.
- Diverse beplanting: zorg voor een grote verscheidenheid aan planten. In bomen kunnen vogels zich nestelen, in struiken kunnen eekhoorns zich verstoppen en in lage beplanting als bodembedekkers kunnen egels zich schuil houden. Daarnaast zorgt een diversiteit aan beplanting voor minder kans op ziekte en plagen.
- Regenwater opvangen: geeft tuinplanten bij aanhoudende droogte water en gebruik hierbij regenwater. Dit kun je opvangen door middel van een regenton. Naast dat het regenwater beter is voor de plant, is het ook voordeliger voor je portemonnee.
- Zelf compost maken: verwerk je groenafval (GFT) tot compost en bemest de tuin hiermee. Hierdoor is de cirkel rond en zorg je voor een humusrijke en luchtige bodem. Dit komt het bodemleven ten goede wat weer een positief effect heeft op de bloei en groei van de planten.
- Verlichting: wanneer je gebruik maakt van verlichting in de tuin, kies dan voor duurzame led verlichting of verlichting op zonne-energie.