Elk jaar kun je de nieuwe tuintrends van het seizoen vinden in winkels en woonbladen. Hartstikke leuk, maar dit betekent dat je elk jaar je hele tuin opnieuw zou moeten inrichten. En dit is niet bepaald duurzaam. Door een duurzame tuin aan te leggen, kun je een leefomgeving creëren die prettig is voor mens, plant en dier. Daarnaast ben je milieubewust bezig, en door de natuurlijke groei wordt je tuin elk jaar mooier en beter ontwikkeld. Wil jij ook een duurzame tuin aanleggen? Lees dan snel verder hoe je dit kunt aanpakken.
Duurzame materialen
Je kunt elke soort tuin aanleggen die je wilt, of het nu klassiek of modern is. Het belangrijkste voor een duurzame tuin is dat je duurzame materialen gebruikt: materialen die de natuur zo min mogelijk belasten, die zorgen voor een ecologisch evenwicht en die zo lang mogelijk meegaan.
Zo kun je kiezen voor duurzame grondstoffen, ruw of al verwerkt tot eindproduct, en ook voor de vloer van de tuin kun je een milieubewuste keuze maken. Zo kun je duurzaam vlonderhout nemen, bijvoorbeeld een alternatief voor tropisch hardhout. Daarnaast kun je ook kiezen voor gebakken klinkers, die door hun mogelijkheid om water door te laten een stuk duurzamer zijn dan chinees hardsteen. Ook grind, split of schelpen zijn hiervoor goed te gebruiken.
Duurzaam planten
Voor een duurzame tuin kun je het best sterke planten gebruiken, die weinig besproeiing nodig hebben. Richt je keuze op de natuur in je omgeving, en zoek de planten uit die hier het best bij passen. Neem bijvoorbeeld inheemse planten met veel bloemen en bessen, om de vogels en insecten te voorzien van voeding. Zo kun je zorgen voor een goed evenwicht in de tuin. Let daarnaast goed op waar je de planten plaatst. Planten die van zichzelf veel water nodig hebben, kun je bijvoorbeeld beter in de schaduw zetten.
Overige tips
Naast bovengenoemde tips willen we je nog een aantal ideeën bieden die je zou kunnen toepassen bij de aanleg van een duurzame tuin. Overweeg bijvoorbeeld om een moestuin aan te leggen, zodat je van je eigen natuurlijke producten kunt leven. Ook de verlichting in je tuin kan je duurzaam maken: gebruik bijvoorbeeld lampen op zonne-energie. Om geen bestrijdingsmiddelen in je tuin te hoeven gebruiken, kun je zelf biologische meststoffen creëren door compost te verzamelen.
Doe je inspiratie op uit dit artikel, en leg ook je eigen duurzame tuin aan!